MŰEMLÉKEGYÜTTES FELÚJÍTÁS 1986 - 2018

 

 

1986     

A Műemlékegyüttes egyre inkább igényelte a felújítást. Annak koordinálására, valamint dr. Schaub Zoltán - akkori plébános - segítségére, Fótra helyezték Sebők Sándor káplánt, aki a munkát kézbe fogta és azóta is – 1991 óta plébánosként, 27 éve - a felújítást irányítja.

 

1987     

Elkészül a bal oldali főhomlokzati torony és a középső főhomlokzati szakasz állványozása, a toronyfelépítmény lebontása, szobrok leemelése és vakolási munka nagy része.

 

1990     

Anyagi nehézségek miatt az érdemi munka szünetel.

Megkezdődik a plébánia udvarán álló volt istálló épület felújítása.

 

1991

Befejeződik a teljes baloldali torony felújítása.

 

1992     

Helyükre kerülnek a rózsaablak kerámiadíszei, elkészül homlokzat festése, ezen belül a bal oldali torony átfestése alpintechnikával.

 

1993

Megtörténik a főhomlokzat felújítása. Elkészül a rózsaablak üvegezésének felújítása és nagykockakövekből a gazdasági épülethez vezető útburkolat.

 

1995

Saját építőbrigád szervezése után elkészül a hátsó tornyok vakolása, illetve a kőfelületek tisztítása és pótlása

 

1997

Befejeződnek a hátsó tornyok, valamint az apszis kő- és kerámiamunkái, a fiatornyok és a toronypárkányok bádogozása, megkezdődött a kegyúri bejáró feletti loggia felújítása.

 

1998     

Spanyolországból - az ottani egyházközségek segítségével - megérkezik a tetőfedéshez szükséges terméspala.

 

1999 -   

Kijavították a templom tetőtéri ácsszerkezetének meghibásodásait, a kegyúri bejárat felett elkészült az új bádogozás, valamint Spanyolországból kapott terméspalával újra fedték a templomtetőt, és ezáltal gyakorlatilag a templom külső felújítását befejezték. Elkészült a főkapu restaurálása. Elkészült a plébánia és a közösségi épület közötti térburkolat az 1994-es    jóváhagyott tervek szerint.

 

2003     

Miután a zárda lakói (4 lakás) kiköltöztek, megkezdődik a födémcsere, visszaépítik a szétbontott boltöveket, megkezdték az átalakítását.

 

2006

Elkészül a Zárda felújítása

 

2006 -   

A Műemlékegyüütes nagyságrendjéhez képest saját erőből, "kisebb" égetően szükséges felújítási és restaurálási munkák folynak.

 

2017 -   

A Váci Egyházmegyét érintő Kormányzati támogatási program keretében folyik a Közösségi Ház felújítása, a Főoltár és az orgona restaurálása és megkezdődik a Templom, az Altemplom részleges felújítása, az ablakok cseréje a vízelvezetés megoldása és a templomtér valamint a padok korszerű fűtésének kialakítása.

@ 2018 Fóti Római Katolikus Egyházközség

Szakmai partner:

* A wix.com csak részben támogatja a magyar ékezetes betűket,

látogatóink megértését köszönjük. !