SZENTMISÉK RENDJE

Hétfö - Csütörtök: 07.00, Péntek: 17.30, Vasárnap: 10.00 és 18.00

 

TEMPLOMLÁTOGATÁS - IDEGENVEZETÉS

Mindennap 8-12 és 14-18 óra között (elözetes bejelentés alapján idegen nyelvü vezetés)

 

A Károlyi család XIX. század elején Károlyi Istvánnak vásárolta a fóti birtokot. Két nevezetes épület emlékeztet minket a grófi családra: az egyik a Római katolikus templom, a másik a többször átépített, végsö formájában öszhatású kastély, ahonnan a gadálkodást irányították. 1845-ben gróf Károlyi István olyan templomot kívánt építtetni, amely egyben családi temetkezőhelyül is szolgál. A tervek elkészítése Ybl Miklóst kérte fel - s bár a szabadságharc és a gróf raboskodásának idején szünetelt az építkezés-, 1855-re elkészült.

 

Ma a Vigadó mellett ez a magyar romantika legjelentősebb alkotása. Valójában nem is egy, hanem két, egymás fölé epített templomból áll a négytornyos, háromhajós, monumentális építmény. A homlokzaton a Szeplötlen Szüz 3 méter magas szobra látható. Belépve elénk tárul a bazilikára jellemzö térkialakítás és gazdag ornamentika lenyügözö látványa. A templom három hajója közül a középső mennyezete kazettás, aranyozott gerendázattal készült. A két oldalhajó egy-egy mellékoltárhoz vezet, a bal oldali oltárkép a sárkánnyal viaskodó Szent Györgyöt, a jobb oldali Szent Franciskát ábrázolja. Ez utóbbin a hagyomány szerint gróf Károlyi Istvánt és családját örökítette meg a festő, Karl Blaas. A középhajóból márványlépcső vezet fel a szentélybe, melynek boltozatát és oldalait freskók díszítik. A főoltár képe a Szeplötlen Szüz Máriát ábrázolja.

 

Az altemplomban található Károlyi István és családtagjainak sírhelye. Gaetano Bianchini egyedülálló márványberakásos intarziája díszíti az altemplom szentélyében állo fekete márványoltárt; ez a templom müvészileg legértékesebb alkotása. A jobboldali torony alatt lévö kápolnában van Szent Lucentius vétranú ereklyéje, egyházi tekintetben a templomnak ez a legnagyobb kincse. A vértanú földi maradványait IX. Pius pápa ajándékozta a templomnak; személyesen ismerték egymást Károlyi István gróffal, s a pápa ezzel a ereklyével jutalmazta a hitért és a müvészetekért egyaránt nagy áldozatokat hozó grófot. Nem tudjuk, hogy valójában mekkora is volt ez az áldozat, mivel Károlyi István - bökezüségét nem fitoktatva - minden számlát megsemmisített, amely az építkezés és a külföldi mesterek megfizetését igazolta.

 

@ 2018 Fóti Római Katolikus Egyházközség

Szakmai partner:

* A wix.com csak részben támogatja a magyar ékezetes betűket,

látogatóink megértését köszönjük. !